Hoe reflectie en ontspanning leiden tot zelfacceptatie

door

Over Corina Vink

Heb je ooit in de spiegel gekeken en gedacht: waarom voel ik me zo uitgeput? Zelfreflectie is een krachtig hulpmiddel, en natuurlijke metaforen kunnen ons helpen om onszelf beter te begrijpen.

Reflecties in de natuur als metaforen voor zelfbegrip

Terwijl ik door de betoverende natuur fiets, zie ik vaak elementen die me aanzetten tot introspectie. De natuur dient als een spiegel, waarin ik mezelf kan zien. Ik merk dat ik mezelf vergelijk met uitgestrekte boomtakken, met lammetjes die dicht bij hun moeder blijven, of zelfs met de subtiele veranderingen van seizoenen.

Wat me het meest fascineert, zijn de reflecties van de bomen en bruggen in het water. Gelukkig woon ik in een gebied waar water in overvloed is. Deze spiegelingen stimuleren mijn persoonlijke reflectie.

De kracht van persoonlijke reflectie

Ik nodig je uit om letterlijk en figuurlijk in de spiegel te kijken. Wat zie je? Bekijk met mededogen de kleine rimpeltjes die zich hebben gevormd rond je ogen en mond. Zie de kleur van je huid. Hoe kijk je naar jezelf?

Als ik dat doe, realiseer ik me soms dat ik moe lijk. Dan vraag ik mezelf af: waar ben ik moe van? Is mijn lichaam uitgeput of is het mijn geest die rust nodig heeft?

Als ik ontdek dat mijn geest uitgeput is – wat vaak het geval is omdat mijn gedachten altijd racen – weet ik dat het tijd is voor een beetje zelfzorg.

Hoe je kunt ontspannen en opladen

Voor mij betekent ontspannen creatief zijn – schilderen, knippen en plakken, of mijn gedroogde bloemen verwerken in kleine kunstwerken. Het omgaan met mijn kruiden en planten, met mijn handen in de aarde, geeft me ook rust. Dit zijn manieren om mijn geest tot rust te brengen en mijn lichaam het werk te laten doen.

Wat doe jij om te ontspannen en weer op te laden? Misschien weet je het nog niet, maar dat kunnen we samen ontdekken.

Plan een gesprek en ontdek je ware zelf

Laten we samen onderzoeken wat jij in de spiegel ziet. Plan een halfuur gesprek in mijn agenda, en laten we samen kijken naar wat je kunt doen om een moment van stilte te nemen en echt in contact te komen met jezelf.

Je las een blog van Corina Vink
Reageren mag altijd door een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op de website:

Het aanbod

 Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek manieren waarop je in je werk en privé een gezond, gelukkig en vervuld leven kunt ervaren. 

Ben jij een jong volwassenen? Ga dan 30 minuten met mij in gesprek over je plannen, wensen en behoeften