Luisteren naar je intuïtie of zit je hoofd in de weg?

door

Over Corina Vink
Luisteren naar je intuitie

Luisteren naar je intuïtie is makkelijker gezegd dan gedaan. Luisteren is voelen als het gaat om intuïtie. En dat is soms best een uitdaging. Voor mij in ieder geval wel. Zo ben ik ook aan het oefenen met ‘intuïtief eten’. Echt luisteren naar wat je lijf zegt voor, terwijl en nadat je gegeten hebt. Dan gaat het echt over ‘heb ik honger?’, ‘heb ik al genoeg gegeten?’ en ‘ben ik nu voldaan of lust ik nog wel wat?’. Dat is best gek om zo bewust te gaan zitten voelen. Maar het zorgt ervoor dat je niet zonder nadenken je eten naar binnen werkt. Het zorgt er ook voor dat mijn tempo in eten verlaag en met aandacht eet. Heel prettig kan ik je zeggen.

Durf je te luisteren?

Intuïtie is onderbuikgevoel. Dat onderbuikgevoel hebben we allemaal, het is alleen de vraag of je durft te luisteren. Ik zeg ‘durft’ want intuïtie gaat vaak gepaard met een soort ongemak of is niet comfortabel. Het is een signaaltje of stemmetje dat zegt: ‘eigenlijk zou je dit niet moeten doen’ of ‘er klopt hier iets niet….’. Dan zijn we snel geneigd om te gaan wat meer comfortabel voelt of waarvan je denkt dat het meer comfortabel is. Als ik naar mezelf kijk dan vind ik het soms lastig om naar mijn intuïtie te luisteren omdat ik dan denk dat ik daar de ander mee teleurstel. Als ik niet inga op wat de ander vraagt of voorstelt maar voor mezelf kies of mijn intuïtie volg, dan voelt dat oncomfortabel. Al vele malen kwam ik er dan achteraf achter dat ik toch beter had kunnen volgen wat mijn gevoel zegt want voor mijzelf is het vaak een teleurstelling. Dat zeg ik dan weer niet waardoor het nog rommeliger wordt, waardoor ik erg kritisch op mezelf ben en dan kom ik in een voor mij welbekende cirkel terecht. En die voelt ook heel oncomfortabel. 

Stilstaan en luisteren

Als je weet dat luisteren naar je intuïtie uiteindelijk beter is voor jezelf, is het handig om dat ook te doen. Wat je kunt doen is vaker even stilstaan bij wat je echt voelt voordat je een beslissing neemt of een keuze maakt. Dat betekent in mijn geval ook dat ik tegen de ander moet zeggen dat ik iets niet ga doen of dat ik het niet eens ben en dan ook, ik maak een andere keuze. Het zit dicht bij ‘voor mezelf opkomen’. Dat vind ik soms nog steeds lastig omdat ik het de ander graag naar de zin maak. Maar onder de streep geeft luisteren naar mijn intuïtie mij op de langere termijn veel meer voldoening over mezelf. En dat is ook goede zelfzorg.

Wil jij ook meer leren luisteren?

Wil jij ook eens onderzoeken hoe het is om echt naar je intuïtie te luisteren? Of echt luisteren naar wat je lijf zegt? Laten we daar dan over praten.

Plan een gesprek in met mij in mijn agenda. Dan kijken we samen of het gevoel goed is zodat we daarna aan de slag kunnen met jouw intuïtie.

Je las een blog van Corina Vink
Reageren mag altijd door een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op de website:

Het aanbod

 Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek manieren waarop je in je werk en privé een gezond, gelukkig en vervuld leven kunt ervaren. 

Ben jij een jong volwassenen? Ga dan 30 minuten met mij in gesprek over je plannen, wensen en behoeften