Omarm jij jouw kwaliteiten en die van een ander of blijf je lekker in je allergie zitten? 

door

Over Corina Vink

We zijn als mens ons vaak minder bewust van onze kwaliteiten of we zijn vaak kritisch op wat we ‘niet goed doen’. Wat je wellicht ook herkent is dat je je door eigenschappen van anderen geprikkeld voelt. Dat zegt iets over jou. Of wat in jouw allergie zit, zegt vaak iets over de kwaliteit van de persoon waarbij je die allergie voelt. Het is een manier van kijken en als je je afvraagt waarom je zo reageert op het gedrag dat iemand vertoont, kun je daarvan leren. De kunst is langs je allergie te kijken naar wat voor mooie kwaliteit er achter kan zitten. Dit kun je ook bij jezelf doen zodat dit je minder kritisch naar jezelf kijkt en met iets meer waardering. En ja, met wat meer mededogen naar jezelf en die ander kijkt.

Herken je je valkuilen?

Als je onder druk of stress iets teveel van je kwaliteit inzet, kun je in je valkuil vallen. Of wat ik altijd zeg, ‘je blijft wie je bent, je leert alleen met de tijd handiger met je valkuilen omgaan’. Zelf heb ik b.v. de neiging om te lang door te gaan met werk of een probleem zonder dat ik om hulp vraag. Het komt zelfs niet in me op om de hulpvraag te stellen. (Ik scoor bijzonder laag op ‘steunbehoefte’). En als de druk hoog is dan pletter ik met open ogen vol in mijn valkuil. Ik blijf hardnekkig doorgaan en ga ver mijn grenzen over. Dat kost bakken energie. De prachtige kwaliteit die bij deze valkuil hoort is dat ik lang en goed zelfstandig taken kan afronden en zaken in mijn eentje prima kan oplossen. Wat ik steeds beter leer is om op tijd om hulp te vragen. Niet dat dat me nu makkelijk afgaat maar ik weet inmiddels dat het beter is om dat te doen en het kost uiteindelijk minder energie. Mooie bijkomstigheid is ook dat ik dan de ander het gevoel geef iets voor mij te kunnen betekenen. 

Wat zit er onder je allergie?

En ja, mijn allergie zit op ‘hulpbehoevend zijn’, jek. Dat is vooral een allergie naar mezelf want ik ben als geen ander bereid om de ander te helpen. Maar dat is weer een andere kwaliteit, met een lastige valkuil en een mooi leerpunt dat voor veel kwaliteiten geldt: vertrouwen en loslaten. Zo kun je vele kwaliteiten benoemen met evenzoveel valkuilen, allergieën en uitdagingen. De kunst is om vanuit je valkuil en allergie vooral je ogen te richten op jouw eigen kwaliteiten. En dat je langs jouw eigen allergie de kwaliteiten kunt zien in anderen. Dat levert positieve energie en daar gaat het om. 

Wil jij weten wat jouw allergieën jou kunnen leren?

Wil je eens samen kijken hoe je je ogen kunt richten op jouw kwaliteiten  en die van de ander i.p.v. je bezig te houden wat je ergert aan de ander? Laten we daar dan over in gesprek gaan.

Plan een afspraak in met mij in mijn agenda. Dan kijken we samen of ik jou kan helpen en of jij in staat bent om je te laten helpen. 

Je las een blog van Corina Vink
Reageren mag altijd door een email te sturen en delen mag ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op de website:

Het aanbod

 Meld je aan voor een 1:1 gesprek

Ontdek manieren waarop je in je werk en privé een gezond, gelukkig en vervuld leven kunt ervaren. 

Ben jij een jong volwassenen? Ga dan 30 minuten met mij in gesprek over je plannen, wensen en behoeften